Action research

Kallas också inland för Participatory action research. Kurt Lewin, proffessor på MIT myntade uttrycket action research 1944. Karaktäristiskt är att man under studien själv är med och deltar i den grupp / organisation som man studerar och att man då också påverkar utkomsten. En del av studien bör därför vara att analysera sig själv.

John Heron och Peter Reason’s Cooperative Inquiry är en variant på action research.
”“research ‘with’ rather than ‘on’ people.” It emphasizes that all active participants are fully involved in research decisions as co-researchers.”

Action science är en annan variant eller rättare sagt dominerande teori Om tittar på hur människor designar sitt agerande i svåra situationer. Man utgår från att människor designar sitt agerande utifrån att man vill uppnå vissa konsekvenser och styrs av miljön de befinner sig i.

En annan förklaring att man använder sig själv i studien o analyserar sitt eget agerande. http://www.jeanmcniff.com/ar-booklet.asp istället för att börja med en hypotes, så har man en idé i början av studien. Man följer idén och utvärderar hela tiden om det som händer är i linje med det man tänkte. På så sätt är action research en utvärdering av sig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: