WAI – area tillägg till HTML för att hjälpa funktionshindrade

Här finns en bra sammanfattning om vad WAI-area är för något (från 2008):

http://dev.opera.com/articles/view/introduction-to-wai-aria/

WAI-area har tagits fram för att hjälpa de teknologiska hjälpmedel som finns för funktionshindrade att tolka webben. Framförallt handlar det om att kunna stöjda ny teknik som används på webbplatser som AJAX (ladda in delar på webbplatser), beskriva roller av element och vilka states de har.

I HTML 4 kunde man enbart sätta tabindex på elementen; input, textarea, object, link, button, select och textfield. Här expanderar man så att man kan sätta tabindex på alla element med hjälp av wai area. Dock kan man också i HTML5 använda sig av tabindex på alla element…

Te x så ska stödjande verktyg kunnas tolka t e x sliders med hjälp av wai-area. Detta är ett role attribute som talar om vad elementet är: role=slider. Man kan också tala om vad värdet är just nu (area-valuenow), vad som är max (aria-valuemax) och minsta värdet (aria-valuemin).

Role kan också användas för att definiera olika ytor. Nu för tiden finns det ju i HTML 5 article, nav osv, men man kan tex tala om att här finns det banners: Role=banner. Tror i alla fall att screenreaders läser nämnda HTML 5 element…

Aria-live används för att tala om när olika delar av en sida uppdateras, te x för att  man hämtar nytt content från servern. Här kan man tala om det utan att fokus flyttar sig från där man är. Finns olika states att använda sig, men inte säker på hur de fungerar av det jag läste.

Webbläsare som stödjer wai aria är:

Opera 9,5+
FF 1,5+
IE 8 beta
Safari

Screenreader som stödjer:
JAWS 7.1 +
Windows Eyes 5,5 +
NDVA
Zoomtext 9+

A list apart skriver om samma ämne 2010:
http://www.alistapart.com/articles/the-accessibility-of-wai-aria/

”vi kan göra komplexa widgets – så som pulldown menyer, tabpaneler, hierarkisak träd och sliders accessibles genom att mappa elementen till roller, properties och states.”

Dock undrar man i artikeln om man kan använda sig av detta förbehållslöst?

Tex så har IE 7 ej stöd för detta. Sedan skriver de vidare att WCAG 2, i sin tur menar att om man använder sig av wai area så kan innehållet möjligtvis bli tillgängligt. Varför skriver de så då?

Bland annat för att matchning mellan skärmläsare och browser inte säkert stämmer överens. Man skriver i mer detalj i artikeln om varför sliders, tab panels osv är dåligt… Men det läser jag en annan gång och skriver om…:)

Statistik från W3C: http://www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/wai-aria_notes.html

  • Firefox 1.5 and Firefox 2.0 partially supports WAI-ARIA, however it requires the use of namespaces, and doesn’t support the use of Liveregions.
  • Firefox 3+ contains better support for WAI-ARIA, including Liveregions.
  • IE8 partially supports WAI-ARIA.
  • JAWS 8 and Window-Eyes 5.5+ partially support WAI-ARIA.
  • Jaws 10+ supports WAI-ARIA.
  • FireVox, a self-voicing extension to Firefox, also supports WAI-ARIA via direct DOM access.
  • NVDA partially supports WAI-ARIA

    Något som är intressant är att Susanna Laurin från Funka.nu menar att man både kan använda sig av ajax och modala fönster för att både skärmläsare och browsers har blivit tillräckligt bra. Föreläsning om WCAG 2.0 av Susanna Laurin

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: